Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Canadese regering ging vrijdag akkoord met een uitleveringszaak tegen de vrouw.

De procedure kan volgens kenners nog tijden voortslepen en ligt politiek uiterst gevoelig.

Meng Wanzhou werd eind vorig jaar in Vancouver aangehouden op verdenking van onder meer bankfraude, het tegenwerken van justitie en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile. Ze werd op borgtocht vrijgelaten, maar moest een enkelband dragen en haar paspoort inleveren bij de Canadese autoriteiten. Ze wordt in de VS ook verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Volgens Canada is de beslissing om een procedure te starten genomen na uitvoerig en zorgvuldig onderzoek naar het bewijsmateriaal. China had er eerder bij Canada op aangedrongen Meng Wanzhou, die een tussenstop maakte in Vancouver, vrij te laten. Peking deed zelfs een klemmend beroep op de Canadese premier Justin Trudeau.

Door de zaak liepen de spanningen tussen China en de VS eerder flink op. Peking zei het proces oneerlijk en immoreel te vinden. De kwestie werpt mogelijk een schaduw over de handelsgesprekken tussen China en de VS. Volgens ingewijden naderden de partijen juist een akkoord.

Meng Wanzhou is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei. Haar zaak komt op 6 maart voor. Dan wordt de datum van het eerste uitleveringsverhoor bepaald.

Rechters in Canada keuren doorgaans 90 procent van de uitleveringsverzoeken goed. Volgens specialisten maakt het systeem in Canada het praktisch onmogelijk om een verdediging op te zetten. Meng Wanzhou heeft meerdere kansen om in beroep te gaan. Haar advocaten hebben gezegd de strijd vol aan te zullen gaan.

LEES MEER: